Sałatki to świetny pomysł na przekąskę czy kolację. Jeśli odpowiednio je zbilansujemy mogą być również pożywnym daniem obiadowym.
Przygotowaliśmy dla Was 5 pomysłów na sałatki, które najbardziej przypadły nam do gustu. Możecie je podawać na imprezach. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla.
5 pomysłów na pyszne sałatki:
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
Składniki:
- Garść ulubionej sałaty – roszponka, rukola, endywia
- Plaster schłodzonego arbuza pozbawionego pestek
- Parę kostek fety – ilość wedle uznania
- Kilka czarnych oliwek
- Pół czerwonej cebuli
- Łyżka podprażonych pestek słonecznika lub dyni
- Pieprz
- Posiekana świeża mięta
Sos: 1 łyżka miodu + 2 łyżki soku z cytryny
Do miseczki włożyć sałatę, pokrojonego arbuza, fetę, cebulę oraz pestki dyni albo słonecznika. Wymieszać. Posypać pieprzem, dodać posiekane liście mięty. Na koniec polać miodowym sosem.
SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
Składniki:
- 50 gr wędzonej makreli
- 1 jajko
- Garść liści szpinaku
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kukurydzy
Sos: wymieszać jogurt koperkiem i szczypiorkiem
Do miski włożyć szpinak, przekrojone na pół pomidorki, kukurydzę oraz poszarpaną na małe kawałeczki makrelę i pokrojone na ósemki jajko. Polać sosem jogurtowym.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Garść sałaty rzymskiej
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 suszone pomidory
- Po kawałku papryki czerwonej, żółtej i zielonej.
Sos: wymieszać jogurt naturalny z curry, odrobiną soku z cytryny i pieprzem
Do miski włożyć sałatę rzymską, pokrojony na kawałki seler naciowy oraz posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Położyć grillowaną wcześniej pierś z kurczaka – przyprawioną ulubionymi ziołami. Polać sosem.
SAŁATKA NA SŁODKO Z MOZZARELLĄ
Składniki:
- Garść sałaty lodowej
- 5-6 truskawek
- 5-6 kulek winogrona
- Kilka jeżyn
- Posiekane orzechy włoskie
- Pół kulki mozzarelli
Sos: wymieszać jogurt z sokiem z cytryny i limonki. Dodać posiekaną kolendrę.
Do miski włożyć sałatę, pokrojone na połówki owoce, orzechy i poszarpaną ręcznie mozzarellę. Polać sosem jogurtowym.
SAŁATKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM
Składniki:
- Garść roszponki
- Garść szpinaku
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Pół świeżego ogórka lub 1 duży małosolny
- Mała garść suszonej żurawiny
- Około 75 gramów sera twarogowego wędzonego
Sos: musztardowo – miodowy: woda, sok z cytryny, musztarda i miód. Proporcje według własnego uznania.
Do miski wsypujemy sałatę, szpinak, pokrojone pomidorki i ogórka oraz żurawinę. Dodajemy kostki sera i polewamy sosem na bazie miodu i musztardy.
Mamy nadzieję, że nasze pomysły na sałatki spodobały Wam się i będziecie z chęcią z nich korzystać. Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi przepisami!