Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Błonnik- jaką pełni rolę i gdzie go znaleźć?

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
13 stycznia 2021
w Odżywianie, Zdrowie
0
Strona główna Odżywianie

Kiedy szukamy informacji jak powinna wyglądać nasza dieta, często oprócz wskazówek dotyczących posiłków, witamin i składników mineralnych, możemy znaleźć wskazówki ma temat błonnika.

Przyjrzyjmy się zatem o co chodzi z tym błonnikiem. Co to jest błonnik, gdzie go znajdziemy i czy warto go spożywać?


Czym jest błonnik?

Błonnik jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. Inaczej nazywany jest włóknem pokarmowym. To zespół substancji ścian komórkowych pochodzenia roślinnego. Nie są one ani trawione ani wchłaniane w przewodzie pokarmowym. To mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym.
Z racji faktu, że nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza nam energii (25 gramów błonnika to zaledwie 100 kcal). Ta właściwość powoduje jednak, że ma wiele cennych dla naszego organizmu właściwości.
Możemy wyróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie.  Błonnik nierozpuszczalny w wodzie składa się głównie z celulozy, ligniny i hemicelulozy. Rozpuszczalny natomiast składa się z gumy i pektyn.
Głównym zadaniem błonnika jest usprawnienie pracy jelit. Dzięki niemu możemy regularnie się wypróżniać i nie mamy problemów z zaparciami. Potocznie mówi się, że działa jak miotełka, która pozwala nam pozbyć się z jelit toksyn i nieczystości.
Błonnik nierozpuszczalny działa jak wypełniacz. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale ją wchłania. Dzięki niemu stolec zostaje zmiękczony. Przyspiesza również perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. To właśnie on działa jak miotełka, o której pisaliśmy wyżej.
Błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach substancję o galaretowatej konsystencji. Pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości. Pomaga oczyścić organizm z niekorzystnych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Pomaga w czasie biegunek. Jest także pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii w jelitach.
W produktach roślinnych występują obie frakcje błonnika, ale w różnych proporcjach.

Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni błonnik?

  • zapobiega zaparciom;
  • pomaga przy biegunkach (w odpowiednich ilościach);
  • pobudza pracę jelit;
  • ułatwia wydalanie kału;
  • wspomaga redukcje wagi – dzięki pęcznieniu zmniejsza głód;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy;
  • reguluje poziom glukozy we krwi;
  • pomaga pozbyć się toksyn;
  • pobudza wydzielanie śliny;
  • buforuje i wiąże nadmiar kwasów żołądkowych;
  • polepsza ukrwienie jelit.

 

W jakich produktach znajdziemy błonnik?

owoce – głównie porzeczki, maliny;
warzywa – głównie ziemniaki, brokuły, rośliny strączkowe;
produkty zbożowe – pieczywo razowe, płatki wielozbożowe, brązowe makarony i ryż, produkty z mąki z pełnego przemiału, kasze;
nasiona słonecznika, pestki dyni, suszone owoce (śliwki, figi, morele), orzechy, nasiona chia, siemię lniane.

W budowaniu codziennego jadłospisu warto stawiać na produkty jak najmniej przetworzone i różnorodne. Dzięki temu zapewnimy odpowiednią ilość zarówno błonnika nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego w wodzie.

Błonnik – dawkowanie

Jeśli dotychczas nasza dieta nie była bogata w błonnik, należy wprowadzać go stopniowo, aby uniknąć problemów trawiennych. Ważną kwestią jest również picie odpowiedniej ilości wody, aby wyeliminować ryzyko zaparć. Optymalne dzienne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.
Jak widać błonnik ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie można jednak przesadzić z jego ilością. Nadmiar bowiem, może być dla nas szkodliwy. Błonnik na swojej powierzchni może wiązać niektóre substancje, takie jak żelazo, wapń, cynk, ale również witaminy- rozpuszczalne w tłuszczach. Niestety, może też zmniejszać wchłanianie niektórych leków. Dlatego, jeśli przyjmujemy na stałe jakieś leki, warto omówić z lekarzem sposób dostarczania do organizmu produktów bogatych w tę substancję.
Nadmiar błonnika może powodować też podrażnienie jelit, wzdęcia i zaparcia. W niektórych chorobach związanych z jelitami np. zapaleniem trzustki, spożycie błonnika w dużych ilościach jest wręcz niebezpieczne.

ZOBACZ TAKŻE

Dieta karniwora – czy warto stosować?

Dieta karniwora – czy warto stosować?

30 listopada 2022
Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

9 sierpnia 2021
Wychodzenie z nadwagi i otyłości

Wychodzenie z nadwagi i otyłości

5 sierpnia 2021

Pamiętajmy, aby zadbać o to, żeby nasza codzienna dieta bogata była we wszystkie składniki odżywcze. Dopiero dobrze zbilansowane menu, przyniesie nam korzystne rezultaty dla naszego organizmu i zapewni dobre zdrowie i kondycje.

​Źródło: https://www.medonet.pl/, https://lekarzebezkolejki.pl/blog/blonnik-w-czym-jest-i-dlaczego-go-potrzebujesz/w-810https://zywienie.abczdrowie.pl/blonnikhttps://testosterone.pl/wiedza/blonnik-w-diecie/

Tags: dietaodżywianiezdrowie
Udostępnij19

OstatniePosty

Dieta karniwora – czy warto stosować?
Odżywianie

Dieta karniwora – czy warto stosować?

30 listopada 2022
Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
Odżywianie

Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

23 sierpnia 2021
Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące
Odżywianie

Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

20 sierpnia 2021
Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?
Odżywianie

Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?

16 sierpnia 2021
5 pomysłów na pyszne sałatki
Odżywianie

5 pomysłów na pyszne sałatki

11 sierpnia 2021
Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru
Odżywianie

Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

9 sierpnia 2021
Następne wpisy
Jak poradzić sobie ze smutkiem?

Jak poradzić sobie ze smutkiem?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta karniwora – czy warto stosować?
Odżywianie

Dieta karniwora – czy warto stosować?

przez Projekt Sukces Team
30 listopada 2022
0

Minęło kilka miesięcy od mojego eksperymentu z dietą karniwora. Nie wszystko poszło po mojej myśli. Trochę życie pokrzyżowały działania, trochę...

Czytaj więcej
Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

28 października 2022
Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

23 sierpnia 2021
Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

23 sierpnia 2021
Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

20 sierpnia 2021

KATEGORIE

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • ZdrowaPolska
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Dieta karniwora – czy warto stosować?
  • Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi
  • Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
  • Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

LINKI

Regulamin sklepu internetowego
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt

© 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.