Lato za pasem, a razem z nim okres, w którym możemy zajadać się pysznymi i soczystymi owocami. Nie bójmy się ich. Dobrze zbilansowana dieta bogata jest również w owoce. Korzystajmy z ich dobrodziejstwa i cieszmy się nimi póki mamy sezon.
Jakie owoce warto pałaszować ze smakiem w letnią porę?
Agrest – bogate źródło witaminy A oraz luteiny. Luteina to mocny przeciwutleniacz, mający znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Luteina świetnie wpływa również na wzrok. Agrest poprawia apetyt, pomaga w obniżeniu cholesterolu, ma działanie moczopędne, wzmacnia układ immunologiczny i korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny. Zawiera magnez, wapń i witaminę C. 100 gramów agrestu to 25 kalorii.
Arbuz – owoc, którego ponad 90 % składu stanowi woda. Dzięki temu świetnie gasi pragnienie i ochładza ciało podczas upału. Nie zawiera zbyt dużo minerałów czy witamin. Ma w sobie jednak mnóstwo przeciwutleniaczy. Wspomaga pracę serca, pozytywnie działa na potencję. Pomaga zachować młody wygląd, opóźnia wszelkie procesy starzenia się komórek organizmu. Działa również przeciwnowotworowo. Zawiera witaminę A i C, a także potas i magnez. 100 gramów to 30 kalorii.
Aronia – ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Reguluje ciśnienie krwi. Polecana przy chorobach oczu. Jest źródłem witamin C, B, E, P. Jedzona regularnie zapewnia piękny wygląd. 100 gramów to ok. 156 kalorii.
Borówki – choć z nazwy amerykańskie, hodowane również w Polsce. Poprawiają wzrok, pamięć, pracę wątroby. Pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Zawierają nie tylko witaminy A, B, C, E, PP i minerały magnez, cynk, potas, miedź, selen, żelazo i wapń, ale również antyoksydanty. Stosowane są przy biegunce – zwalczają bakterie E. Coli. 100 gramów to ok. 55 kalorii.
Brzoskwinie – chronią przed anemią. Pomocne w zwalczaniu zaparć i zbijaniu nadmiaru cholesterolu. Polecane są chorym na cukrzycę i osobom walczącym z nadwagą. Świetnie usuwają toksyny z organizmu, dlatego zalecane są przy problemach żołądkowych i związanych z układem moczowym. Poprawiają wygląd skóry. Zawierają witaminę C, B, E oraz niacynę, która wpływa na produkcję hormonu szczęścia. Bogate są także w fosfor, potas, kwas foliowy, żelazo i wapń. 100 gramów to 40 kalorii.
Czereśnia – bogata w witaminę B (szczególnie B5), A oraz C, a także potas, jod, żelazo i wapń. Dobrze działają na nerki, serce, stawy i tarczycę. Działają oczyszczająco, zawierają przeciwutleniacze. Pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Doskonale poprawiają wygląd i napięcie skóry. W 100 gramach mają ok. 50 kalorii.
Czerwone porzeczki – bogate są w sporą ilość pektyn, które pomagają regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Zawierają również antyoksydanty. Polecane osobom z nadciśnieniem, problemami z krążeniem i jelitami. Wzmacniają układ immunologiczny, wykazują działanie antybakteryjne. Korzystnie wpływają na układ moczowy i łagodzą bóle miesiączkowe. Zawierają potas, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, witaminę C, A, K. 100 gramów zawiera 65 kalorii.
Czarne porzeczki – bogate źródło witaminy C. Oprócz niej zawierają też m.in. witaminę B, A, biotynę, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, żelazo. Pomocne w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, chorobach reumatycznych, artretyzmie i niedokrwistości. Korzystnie wpływają na przemianę materii, dobroczynnie działają na żołądek i jelita. Usuwają toksyny z organizmu. Są źródłem antyoksydantów. W 100 gramach są 63 kalorie.
Jagody – naturalny lek na wiele przypadłości ze strony układu pokarmowego m.in. na biegunkę. Regulują poziom cholesterolu, działają przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo. Doskonale wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych i wzrok. Zawierają cenne antyoksydanty, witaminy – C, A, B, PP i minerały – selen, cynk, miedź, mangan, błonnik, potas. Mają ok. 45 kalorii na 100 gramów.
Jeżyny – zawierają mnóstwo antyoksydantów, dlatego istotna rolę pełnią w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ze względu na dużą ilość błonnika polecane osobom, które chcą schudnąć. Doskonale wpływają na pracę serca. Łagodzą objawy menopauzy i bóle miesiączkowe. Stosowane w formie przetworzonej stosuje się w infekcjach przeziębieniowych i biegunkach. Są bogate źródło witaminy C, E, oraz K, a także magnez i wapń. 100 gramów to 43 kalorie.
Maliny – owoce bogate w żelazo, magnez, wapń, potas oraz szereg witamin: C, E, B. Działają przeciwnowotworowo. Dobrze na żołądek. Stosuje się je w przeziębieniach i bólach miesiączkowych. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspomagają pracę mięśnia sercowego, zapobiegają anemii. Przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Polecane są nawet cukrzykom. 100 gramów to 52 kalorie.
Melon – zawierają duże ilości witaminy A oraz C, a także składników mineralnych, szczególnie potasu. Pełni ważną rolę w profilaktyce miażdżycy. Reguluje ciśnienie krwi. Polecany osobom na diecie redukcyjnej. 100 gramów zawiera 36 kcal.
Morele – zwane owocem młodości – hamują procesy starzenia. Działają przeciwnowotworowo, regulują ciśnienie krwi oraz wspomagają pracę nerek. Dobrze wpływają na wzrok, poprawiają kondycję skóry (szczególnie pomocne w walce z trądzikiem), zapobiegają anemii. Są doskonałym źródłem żelaza, fosforu, wapnia, potasu, błonnika, boru oraz witaminy A, B, C, E i PP.
Papierówki – źródło witamin: C, B, E, K, błonnika, minerałów i antyoksydantów. Regulują przemianę materii. Polecane osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Wzmacniają mięsień sercowy, obniżają cholesterol. Działają też przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo. W 100 gramach mają ok. 40 kalorii.
Poziomki – zawierają dużo witaminy C, A, B, jak również białka, błonnika oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i sodu. Poprawiają krążenie krwi, regulują poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Ułatwiają trawienie, mają lekkie działanie przeczyszczające i odkażające. 100 gramów to 30 kalorii.
Śliwki – poprawiają apetyt i regulują perystaltykę jelit. Zawierają dużo błonnika. Pozytywnie działają na układ nerwowy. Wykazują również działanie przeczyszczające, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Są źródłem witamin: A, B, C ,E oraz żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. W 100 gramach zawierają około 48 kcal.
Truskawki – są niesamowitym źródłem witaminy C. Zawierają też mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, PP, wapnia, magnezu i fosforu. Mają świetne właściwości prozdrowotne. Polecane podczas odchudzania. Doskonale odkwaszają organizm. Pozytywnie wpływają na cerę. Usuwają nadmiar wody z organizmu, wspomagają pracę jelit. Wskazane przy chorobach reumatycznych. 100 gramów to tylko 30 kalorii.
Winogrona jasne – źródło witamin A, C, K, B, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza i miedzi. Korzystnie wpływają na nasz wygląd – poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Chronią przed nowotworami, nadciśnieniem i chorobami tarczycy. Korzystnie wpływają na układ krążenia i prawidłową krzepliwość krwi. Zawierają w sobie dużo cukrów prostych, dlatego należy jeść się z rozsądkiem. 100 gramów to 70 kalorii
Winogrona ciemne – mają dużo więcej przeciwutleniaczy od białych. Hamują starzenie się komórek organizmu. Podobnie jak białe korzystnie wpływają na układ krążenia i prawidłową krzepliwość krwi.
Mają również działanie antynowotworowe, chronią przed nadciśnieniem tętniczym i chorobami tarczycy. Zawierają witaminy A, C, K, B, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź. 100 gramów to 50 kalorii.
Wiśnia – owoc działający antynowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Zawierają kumarynę, a dzięki temu działają również przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Polecane przy problemach w układem moczowym, w chorobach serca i w ich przeciwdziałaniu. Obniżają cholesterol, pomagają zachować młodość. Działają też lekko przeczyszczająco. Bogate są w antocyjany, potas, witaminę C i błonnik. 100 gramów wiśni to 50 kalorii.
Jak widzicie jest w czym wybierać. Owoce można oczywiście spożywać na surowo. Możecie jednak przyrządzić z nich pyszne lemoniady, koktajle czy smoothie. Warto dodać parę sztuk do owsianki, sałatek, chłodników czy mięs. Kombinujcie. Pamiętajcie jednak, aby zawsze przed jedzeniem je dokładnie umyć. 😊
Smacznego!