W pracy, w szkole, na uczelni. Gdzie zazwyczaj zjadasz drugie śniadanie? Może w ogóle je omijasz? Albo co gorsza, idziesz do najbliższego Ci sklepu i zaopatrujesz się w niezdrowe przekąski pełne cukrów i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych.
Pomyśl, ile razy sięgnąłeś po drożdżówkę, hot-doga czy czekoladowego batonika. Jakim cudem tego typu posiłki mają dać Ci energię i siłę do nauki czy pracy?
Mamy dla Ciebie kilka propozycji, które idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Przygotujesz je szybko i z łatwością zapakujesz do torby czy plecaka.
Pomysły na drugie śniadanie:
KANAPKI
Najbardziej znana forma. Podstawą jest dobrej jakości pieczywo – ciemne, razowe, na zakwasie. Unikaj pieczywa pszennego czy barwionego karmelem, po to, aby udawać zdrowe pieczywo ciemne.
Pomysły na kanapki:
- Z jajkiem na twardo, pomidorem i kiełkami
- Z szynką gotowaną, sałatą, ogórkiem papryką konserwową
- Z łososiem wędzonym i serkiem
- Z tuńczykiem i oliwkami
- Z hummusem
- Z pastą z awokado
- Z pastą twarogową, kiełkami i rzodkiewką
- Z pastą z koziego serka, sałatą i rzodkiewką
- Z wędzoną makrelą i rzeżuchą
- Z grillowanymi warzywami
- Z kozim serem i burakiem
- Z pieczoną piersią kurczaka, chrzanem i rukolą
- Z serem twarogowym i suszonymi owocami
- Z masłem orzechowym i jabłkiem
- Z niesłodzoną konfiturą, najlepiej domowej roboty
- Z pastą z bobu
- Z tapenadą i jajkiem gotowanym
Pomysł na zdrowe śniadanie – kanapka z grillowanymi warzywami, serem kozim i sosem ziołowym
Co potrzebujesz?
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- Kozi serek twarogowy – do posmarowania
- Kawałek marchewki, papryki i pietruszki
- 2 łyżki jogurtu
- Ulubione zioła – koperek, zielona pietruszka, szczypiorek czy bazylia
Jak przyrządzić?
- Pieczywo smarujemy kozim serkiem
- Kawałki warzyw kroimy na cienkie podłużne paski – można to zrobić obieraczką do warzyw
- Grillujemy chwilę na patelni grillowej. Można też użyć zwykłej. Czekamy aż staną się chrupkie.
- Układamy je na kanapce.
- Jogurt mieszamy z ulubionymi ziołami
- Gotowy sos kładziemy na warzywach
KOKTAJLE
Przed pracą możesz zmiksować w blenderze pożywny koktajl i przelać go do butelki. Najważniejsze, żeby zawierał: bazę czyli wodę, mleko zwierzęce bądź roślinne, kefir, jogurt itp., owoce lub warzywa, złożone węglowodany np. płatki owsiane, przyprawy np. cynamon, kurkumę i ewentualnie odrobinę zdrowego tłuszczu np. oleju lnianego czy awokado
Oto nasze propozycje:
- Koktajl na bazie kefiru z truskawkami, bazylią z otrębami pszennymi
- Koktajl na bazie mleka z bananem, gorzką czekoladą z dodatkiem kilku migdałów
- Koktajl egzotyczny na bazie wody kokosowej, z mango, ananasem, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym
- Zielony koktajl z kiwi, szpinakiem, melonem miętą i sezamem na bazie wody mineralnej
- Koktajl na bazie cytrusów: pomarańczy, grejpfruta i cytryny z wiórkami kokosowymi i wodą aloesową.
OWSIANKI
Niesamowicie treściwe i syte. Łatwe do przyrządzenia i szybkie. Jako podstawę wykorzystujemy tu płatki owsiane, najlepiej zwykłe – oczywiście wcześniej ugotowane. Owsiankę możemy przygotować na bazie mleka i to niekoniecznie zwierzęcego albo wody.
Polecamy owsianki:
- Z jabłkiem i cynamonem
- Z bananem i masłem orzechowym
- Z truskawkami i malinami
- Z suszonymi owocami
- Z owocami leśnymi
- Z gruszką i kakao
- Z rozmaitymi nasionami np. chia, mak, sezam, siemię lniane
- Z tartą marchewką i pomarańczą
- Z burakiem
- Z dynią i kardamonem
- Z ananasem i wiórkami kokosowymi
- Ze śliwkami i orzechami
- Z miodem i ulubionymi owocami
RYŻE/KASZE/MAKARONY
Dania przygotowane na bazie ryżu, kaszy czy makaronu można spożywać zarówno na zimno jak i podgrzane (jeśli oczywiście masz możliwość zjedzenia na ciepło). To smaczne, pełnowartościowe i sycące posiłki, które skutecznie zniwelują głód. Najlepiej oczywiście wybierać te najmniej przetworzone, czyli brązowe.
Nasze propozycje:
- Kasza gryczana z grzybami
- Kasza bulgur z piersią z kurczaka w sosie cytryną
- Kasza z dynią i imbirem
- Ryż z kawałkami kurczaka w curry
- Ryż z cynamonem, jabłkiem i rodzynkami
- Kasza ze szpinakiem i brokułami
- Kasza z zielonymi warzywami grillowanymi
- Ryż z truskawkami
- Makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami i rukolą
- Makaron z szynką, porem w sosie jogurtowym
SAŁATKI
Tu sprawa jest dość oczywista. Wystarczy jako bazę użyć ulubioną sałatę np. roszponkę, endywię czy rukolę lub kapustę np. czerwoną lub pekińską. Do tego wrzucić kilka liści szpinaku czy odrobinę kiełków i ulubione warzywa lub/i owoce: pomidora, paprykę, ogórka, brokuł, buraka, jabłko, pomarańczę, kiwi. Ważne żeby chrupało. Aby wszystkie witaminy dobrze się przyswoiły zadbaj o dodatek tłuszczowy: orzechy, oliwki, awokado czy migdały. Ważne jest również, aby składnikiem sałatki było białko: ser mozzarella, ser feta, mięso, ryba czy tofu. Na koniec polej wszystko odrobiną jogurtu lub oliwy z oliwek. Zapakuj do pudełka i ruszaj w drogę.
W skrócie skład sałatki powinien wyglądać następująco: baza (sałata lub kapusta) + warzywa, owoce + zdrowy tłuszcz + białko + sos
A Wy jakie macie sprawdzone na drugie śniadanie?