Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Przyprawy w kuchni- E-J

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
24 kwietnia 2020
w Odżywianie, Zdrowie
0 0
0
Strona główna Odżywianie

Druga część naszej serii poświęconej przyprawom w kuchni. Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami. Porzućmy gotowe kostki rosołowe i gotowe mieszanki pełne soli.


W tym artykule znajdziesz litery od E-J, wcześniejsze litery możesz odnaleźć pod linkiem: https://www.projekt-sukces.pl/przyprawy-w-kuchni-abc/


Estragon – zwany królem przypraw. Występuje z formie świeżej jak i ususzonej. Ma bardzo charakterystyczny smak. Dominuje w potrawach, dlatego nie należy przesadzić z jego ilością. Dziko rośnie w południowo-wschodniej Europie, a także na niektórych terenach Azji i Ameryki Południowej.
Określenie estragon odnosi się do łacińskiego słowa „draco” oznaczającego smoka. Korzeń estragonu ma kształt podobny właśnie do smoka, stąd jego nazwa.  Ma działanie lecznicze- poprawia trawienie, działa antybakteryjnie, grzybobójczo, zwalcza dolegliwości reumatyczne.
Do jakich dań pasuje w kuchni: estragon jest bardzo popularny w kuchni francuskiej, włoskiej czy hiszpańskiej. Będzie pasował do dań pochodzących właśnie z tych krajów. Sprawdzi się w sosach, sałatkach, mięsach, daniach z owoców morza i zupach. Idealnie pasuje też do jajek i serów. Jest składnikiem dressingów i aromatycznych octów.

Gałka muszkatołowa – nasiono muszkatołowca korzennego. Przyprawa z tradycjami, znana od dawnych czasów. Mała brązowa kulka o pomarszczonej strukturze. Możemy kupić zarówno w formie całego nasiona jak i proszku. Bardzo szybko gubi swój aromat. Należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Ma intensywny zapach, lekko orzechowy. W smaku łagodna, nieco słodkawa. Jej lecznicze działanie znane jest od lat. Pomaga w problemach trawiennych- od wzdęć, poprzez wymioty aż do biegunki. Wspomaga apetyt. Wykorzystywana też podczas infekcji układu oddechowego i problemów reumatycznych. Używana w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym. Spożywana w nadmiernej ilości wykazuje działanie narkotyczne.  Zawiera bowiem mirystycynę, substancję psychoaktywną. Należy więc zachować umiar i rozsądek, bowiem już zjedzenie około 10-15 gramów gałki może powodować efekty narkotyczne m.in. kołatanie serca. Jest również afrodyzjakiem.
Do jakich dań pasuje w kuchni: desery- piernik czy jabłecznik, budynie, grzańce i napoje. Idealnie pasuje do dań mięsnych, serów, bigosu, dań z ziemniaków, fasoli, bobu, ryb, pasztetów, serów. Jest składnikiem wielu sosów- w tym beszamelu.

Garam masala – znany z Indii zestaw przypraw, w którego skład wchodzą : kmin rzymski, pieprz czarny, gałka muszkatołowa,  kolendra, goździki, liść laurowy, cayenne i cynamon. Nazwa w języku hindi oznacza „gorące przyprawy”. Obecnie na rynku dostępne są różne wersje garam masala. Różnią się nie tylko proporcjami poszczególnych składników, ale i dodatkami np. dodatek cebuli lub anyżu.
Jej skład zależy również od regionu, z którego pochodzi. Ma dość ostry smak. Aby idealnie urozmaiciła smak naszej potrawy, należy dodać ją pod koniec gotowania.
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni orientalnej, dania wegetariańskie, mięsa, ryby, dania z ziemniaków, sałatki, sosy i dania oparte na pomidorach.

Gorczyca – jedna z najstarszych przypraw na świecie. Główny składnik musztardy. Możemy wyróżnić jej trzy rodzaje: czarną, białą i brązową. Gorczyca biała ma małe, okrągłe i twarde nasionka w kolorze beżowym lub słomkowym. Ma łagodny smak i właściwości konserwujące. To właśnie ona jest głównym składnikiem musztard i marynat. Gorczyca czarna z kolei ma twarde, okrągłe nasiona w kolorze od brązu do czerni. W smaku jest ostrzejsza niż gorczyca biała. Gorczyca brązowa ma kolor od jasnego do ciemnego brązu. Jest ostrzejsza niż biała, ale łagodniejsza niż czarna. Wszystkie jej odmiany mają działanie lecznicze- wspomagają procesy trawienne. Gorczyca skurczenie łagodzi łaknienie. Działa również przeciwzapalnie, dlatego wykorzystuje się ją jako środek na infekcje gardła. Pomaga w bólach reumatycznych i działa relaksująco (skuteczna w walce z bezsennością). Czarna odmiana gorczycy spożyta w nadmiarze może powodować problemy z żołądkiem i nerkami.
Do jakich dań pasuje w kuchni: wszelkie marynaty, sosy, majonezy, zalewy, mięsa, dania z kapusty.

Goździki – wysuszone i nierozkwitłe pęki czapetki pachnącej. Mają piękny aromat, mocno kojarzony ze świętami Gwiazdkowymi. Ich kształt przypominają gwoździe. Goździki od dawnych lat wykorzystywane były w medycynie. Mają szerokie zastosowanie szczególnie w stomatologii. Łagodzą bóle zębów, a zawarty w nich eugenol ma działanie znieczulające. Ponadto łagodzą bóle żołądkowe, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają układ odpornościowy, pomagają zwalczyć infekcje i przeziębienia, ból gardła, ból głowy, udrażniają zatkany nos. Działają też rozgrzewająco, antybakteryjnie i antywirusowo. Goździki zabijają pasożyty w jelitach, co udowodniły liczne badania.
Do jakich dań pasują w kuchni: są świetnym aromatyzującym dodatkiem do herbat, naparów, nalewek czy grzańców. Pasują do dań z owoców, ciast, ale także mięs, pasztetów. Królują w daniach bożonarodzeniowych.

ZOBACZ TAKŻE

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

Wyzwanie Projekt Sukces – Zacznij z nami TYDZIEŃ ZERO

4 maja 2023
Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

Autofagia – czyli o tym jak organizm sam się oczyszcza

22 lutego 2023
Jak wybrać dobre mięso?

Jak wybrać dobre mięso?

22 lutego 2023

Imbir – korzeń, a raczej kłącze rośliny o nazwie imbir lekarski.  Ma ciepły i cierpki smak. Jest ostry, lekko palący i gorzkawy. Nadaje daniom intensywności i świeżości. Przyprawa bardzo popularna w krajach azjatyckich. Na rynku dostępny jest zarówno świeży jak i sproszkowany. Jego działanie lecznicze znane jest od dawna. Poprawia trawienie, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Łagodzi mdłości u ciężarnych. Wykorzystywany jest przy bolach żołądka i przeziębieniach. Znane są jego właściwości uśmierzające migreny. Odświeża oddech i odkaża jamę ustną. Polecany również przy wysokim stężeniu cholesterolu we krwi. Zwiększa koncentrację, pomaga kobietom przy bólach miesiączkowych, polepsza krążenie. Mimo wszystko z racji ostrości nie jest wskazany osobom z refluksem żołądkowym, wrzodami żołądka i nadciśnieniem (podnosi ciśnienie).
Do jakich dań pasuje w kuchni: dania kuchni azjatyckiej, mięsa, ryby, napoje i napary, piernik, jabłecznik, ciasteczka, przetwory typu konfitury.

Jałowiec – wiecznie zielony krzew, należący do rodziny cyprysowatych. Posiada mięsiste szyszki o fioletowym kolorze- tak zwane szyszkojagody. I to właśnie je stosujemy w kuchni i lecznictwie. Ma lekko gorzkawy smak, z nutką korzenności i kwiatowy aromat.
Najbardziej znane są właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne jałowca. Dlatego też często stosuje się go podczas infekcji moczowych. Świetnie pomaga przy przeziębieniach- działa rozgrzewająco. Wspomaga układ trawienny i pracę wątroby. W nadmiarze szkodzi nerkom i wątrobie.
Do jakich dań pasuje w kuchni: mięsa, szczególnie dziczyzna, dania z kapusty, kiełbasa, pasztet, gulasz, marynaty.

Warto stosować przyprawy w kuchni i otworzyć się na świat ich smaków i aromatów. Są zdrowe, a dzięki nim potrawy nabierają zupełnie nowego charakteru.
Kolejne przyprawy zostaną opisane już niedługo, w następnych artykułach.

 

​Źródło: https://kuchnia.wp.pl/katalog-przypraw-6054905381082241a, https://sklep.ronic.pl/blog/142_przyprawy-niezbedne-w-kazdej-kuchni.html, https://www.kuchniaplus.pl/slownik

 

Tags: dietaodżywianiezdrowie
Udostępnij17

OstatniePosty

Mięso dla diety Karnivora - Jakie wybrać?
Odżywianie

Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?

4 października 2023
Co to jest dieta karniwora
Odżywianie

Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?

2 października 2023
Czego unikać na diecie carnivore?
Odżywianie

Czego unikać na diecie carnivore?

3 września 2023
Poradnik dla początkujących na diecie karniwora
Odżywianie

Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?

28 czerwca 2023
Przepisy na diecie karnivora
Odżywianie

Przepisy na posiłki z diety karniwora – co warto przygotować?

25 czerwca 2023
Suplementacja w diecie karnivora
Odżywianie

Suplementacja na diecie Karniwora – kiedy warto sięgnąć po suplementy?

24 maja 2023
Następne wpisy
Przyprawy w kuchni- litera „K”

Przyprawy w kuchni- litera "K"

Kategorie

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Mięso dla diety Karnivora – Jakie wybrać?
  • Dieta Karniwora – co to jest i jak działa?
  • Czego unikać na diecie carnivore?
  • Poradnik dla początkujących na diecie karniwora – Jak zacząć w 5 krokach?


Regulamin sklepu internetowego

Trener Personalny Poznań

Trener Personalny Poznań Patryk Jankowski - Trening Personalny

tel.: 537 606 425

Fitness Klub CityFit - Siłownia 24h Poznań Galeria Pestka, Aleje Solidarności 47, 61-696 Poznań
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Treningi personalne
  • Sklep

© 2023 Projekt Sukces. All Rights Reserved.Project & Design: HumanCraft