Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Gluten – to trzeba wiedzieć!

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
18 grudnia 2020
w Odżywianie, Zdrowie
0
Strona główna Odżywianie

Gluten w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Powstało na jego temat wiele opinii, wszędzie piszą o negatywnych skutkach jego spożywania.

Można powiedzieć, że istnieje nawet moda na dietę bezglutenową. Jak jest naprawdę? O co w tym wszystkim chodzi i czy gluten jest aż taki zły? O tym przeczytacie poniżej.

Co to jest gluten?

Zacznijmy od wyjaśnienia tego, czym właściwie jest gluten. To nic innego jak grupa białek występująca w produktach spożywczych, głównie w zbożach. Nazwa wzięła swój początek z angielskiego słowa „glue”, co oznacza klej. I nie bez powodu. Białka glutenu po zmieszaniu z wodą tworzą lepką substancję przypominającą konsystencją właśnie klej. Ciasto na bazie mąki z zawartością glutenu, staje się elastyczne i wilgotne, nie wysycha i jest puszyste.

Co ciekawe, gluten doskonale wpływa na zachowanie aromatu. Dlatego też, możemy spotkać jako dodatek do wędlin, serów czy przypraw.

Co zawiera gluten?

Wielu z nas szuka informacji w czym jest gluten. Czasami odpowiedź nie jest taka oczywista. W dużym skrócie możemy powiedzieć, że źródłem glutenu są wszystkie produkty wytworzone z pszenicy. Gluten zawiera też żyto, pszenżyto i jęczmień.

Popularne odmiany pszenicy takie jak durum czy orkisz również są źródłem glutenu.

Gluten znajdziemy w pieczywie, makaronach i otrębach. Jeśli zastanawia nas czy gluten jest w kaszy, tutaj odpowiedź nie jest jednoznaczna. Niektóre go zawierają np. kasza manna, bulgur, kuskus, pęczak czy perłowa, inne nie np. gryczana czy komosa ryżowa. Wszystko zależy od tego z jakich zbóż dana kasza pochodzi.

Inne produkty zawierające gluten to:

ZOBACZ TAKŻE

Dieta karniwora – czy warto stosować?

Dieta karniwora – czy warto stosować?

30 listopada 2022
Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

9 sierpnia 2021
Wychodzenie z nadwagi i otyłości

Wychodzenie z nadwagi i otyłości

5 sierpnia 2021
  • Ciasta, herbatniki
  • Słone przekąski
  • Kawa zbożowa
  • Płatki śniadaniowe
  • Jogurty
  • Wędliny
  • Czekolada
  • Chipsy
  • Marynaty i sosy (majonez, musztarda)
  • Przyprawy

W wielu produktach gluten nie występuje naturalnie, a jest jedynie dodatkiem, o czym wspominaliśmy wcześniej. Kupując jakiś produkt warto więc dokładnie czytać jego etykietę.

Gdzie nie ma glutenu?

Bezglutenowymi produktami są oczywiście te, które naturalnie go nie zawierają oraz te, z których gluten został usunięty technologicznie.

Częste pytanie, z którym spotykamy się od naszych podopiecznych to, czy ryż ma gluten. Tutaj odpowiedź jest prosta: nie! Pozbawione glutenu są również kukurydza, gryka czy proso.

Inne produkty bez glutenu:

  • Kasza jaglana i quinoa
  • Rośliny strączkowe
  • Warzywa w tym ziemniaki
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jaja
  • Mięso
  • Ryby i owoce morza
  • Olej i oliwa

Pamiętajmy jednak, że istnieje możliwość, że żywność bezglutenowa została zanieczyszczona glutenem podczas jej produkcji lub przygotowywania. Najważniejsza więc dla nas jest informacja zawarta na opakowaniu produktu.

Czy gluten szkodzi?

Dla większości populacji gluten jest bezpieczny i nie ma podstaw, żeby minimalizować go w swojej diecie albo całkowicie z niego rezygnować. Produktów gdzie jest gluten jest sporo, więc ograniczanie go bez większego powodu jest dość kłopotliwe. Powstały teorie, które zakładają, że produkty wysokoglutenowe mogą przyczyniać się do powstania nadwagi i otyłości. Nie ma jednak na ten temat konkretnych dowodów. Szkopuł tkwi w żywności wysokoprzetworzonej typu fast food i junk food, a ona często przygotowywana jest na bazie produktów bogatych w gluten. Dieta bezglutenowa jest wskazana jeśli występuje nietolerancja glutenu, alergia na gluten lub celiakia. Są to jednak schorzenia, które wymagają diagnostyki i konsultacji lekarskiej. Na własną rękę lepiej nie próbować diety bezglutenowej, gdyż źle dobrana może spowodować braki składników odżywczych w naszym organizmie.

    Tags: dietazdrowie odżywianie
    Udostępnij24

    OstatniePosty

    Dieta karniwora – czy warto stosować?
    Odżywianie

    Dieta karniwora – czy warto stosować?

    30 listopada 2022
    Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
    Odżywianie

    Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

    23 sierpnia 2021
    Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące
    Odżywianie

    Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

    20 sierpnia 2021
    Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?
    Odżywianie

    Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?

    16 sierpnia 2021
    5 pomysłów na pyszne sałatki
    Odżywianie

    5 pomysłów na pyszne sałatki

    11 sierpnia 2021
    Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru
    Odżywianie

    Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

    9 sierpnia 2021
    Następne wpisy
    Czy postanowienia noworoczne mają sens?

    Czy postanowienia noworoczne mają sens?

    Dieta karniwora – czy warto stosować?
    Odżywianie

    Dieta karniwora – czy warto stosować?

    przez Projekt Sukces Team
    30 listopada 2022
    0

    Minęło kilka miesięcy od mojego eksperymentu z dietą karniwora. Nie wszystko poszło po mojej myśli. Trochę życie pokrzyżowały działania, trochę...

    Czytaj więcej
    Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

    Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

    28 października 2022
    Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

    Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

    23 sierpnia 2021
    Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

    Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

    23 sierpnia 2021
    Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

    Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

    20 sierpnia 2021

    KATEGORIE

    • Odżywianie
    • Pozytywne nastawienie
    • Pozytywne wiadomości
    • Ruch
    • ZdrowaPolska
    • Zdrowie

    OSTATNIE WPISY

    • Dieta karniwora – czy warto stosować?
    • Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi
    • Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
    • Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

    LINKI

    Regulamin sklepu internetowego
    • O nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    © 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.

    No Result
    View All Result
    • Start
    • O projekcie
    • Pozytywne nastawienie
    • Odżywianie
    • Ruch
    • Kontakt

    © 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.