Jesień. Za oknem szaro, buro i ponuro. Wracając do domu na myśl przychodzi nam zjedzenie czegoś gorącego, smacznego i aromatycznego. Idealnie sprawdzi się tutaj królowa polskich stołów w chłodniejszych porach roku – dynia.
Zupa z dyni – właściwości
Dynia oprócz pięknego wyglądu ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jest niskokaloryczna – w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Znajdziemy w niej duże ilości chroniącego przed wolnymi rodnikami beta-karotenu oraz potasu i kwasu foliowego. Oprócz samego miąższu, wartościowe są również jej pestki oraz pozyskiwany z nich olej.
Warto więc sięgać po dynię i przygotowywać pełne smaku dania. Pomysłów jest wiele. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Najpopularniejszym i na szczęście łatwym do przygotowania daniem jest zupa z dyni.
To smaczna i rozgrzewająca zupa, którą możemy przyrządzić na kilka sposobów: z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru, chili czy soku z pomarańczy. Możliwości jest ogrom. Przyprawy, których użyjemy z powodzeniem nadadzą zupie ładnego zapachu i wyrazistego smaku. Dzięki temu, tej samej potrawie możemy nadać zupełnie inny charakter. To idealna zupa na jesień – gęsta, pożywna, sycąca, a do tego zdrowa. Szczególnie w okresie jesienno- zimowym ważne jest, abyśmy zadbali o swój organizm najlepiej jak możemy.
Zupa krem z dyni – idealny przepis na chłodne jesienne dni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 małe ziemniaki
- 1 mniejsza marchewka
- Około 1,25 – 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- Gruby plaster korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Oliwa z pestek dyni – jeśli nie ma pod ręką – może być oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Dynie należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i ziemniaki również.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy w nim wcześniej drobno posiekane cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości.
- Dodajemy imbir. Mieszamy. Następnie wrzucamy dynię, marchew i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i miksujemy blenderem na krem.
Zupa krem z dyni – propozycja podania
Przelaną na talerz dyniową zupę krem możemy ozdobić zieloną pietruszką i uprażonymi na patelni orzechami. Ciekawym pomysłem jest również wykonanie artystycznego kleksa ze śmietany lub posypanie grzankami czosnkowymi lub serowymi. Świetnie sprawdzi się też chips z boczku wędzonego.
I voila! Zdrowa zupa gotowa do jedzenia!
Smacznego!