Projekt Sukces

Brak produktów w koszyku.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
Projekt Sukces
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt
No Result
View All Result
Projekt Sukces
No Result
View All Result

Właściwości prozdrowotne miodu

Yesterday is gone. Tomorrow has not yet come. We have only today. Let us begin.

Projekt Sukces Team przez Projekt Sukces Team
13 stycznia 2021
w Odżywianie, Zdrowie
0
Strona główna Odżywianie

Któż z nas nie lubi miodu? Jego słodki smak i zapach budzi w nas skojarzenia z dzieciństwa. Ma dobroczynne właściwości dla naszego organizmu, dlatego warto po niego sięgać.

Już od dawnych czasów miód był wykorzystywany zarówno jako pożywienie jak i lekarstwo.

Czym jest miód?

Miód jest naturalną substancją o słodkim smaku. Wytwarzany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew. Pszczoły zbierają nektar, przenoszą go i łączą z różnymi substancjami własnymi, składają i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Jest bardzo bogaty w korzystne związki roślinne i oferuje kilka korzyści zdrowotnych.

Z czego składa się miód?

Głównym składnikiem miodu są cukry proste w postaci glukozy i fruktozy. Stanowią około 70-80% jego masy. Pozostałe procenty to woda. Poza tym miód zawiera wiele składników odżywczych: liczne enzymy, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminy z grupy B, aminokwasy i składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk czy potas.

Jakie są prozdrowotne właściwości miodu?

Już od dawna znane jest działanie odżywcze i prozdrowotne miodu. Przede wszystkim znane są jego właściwości przeciwbakteryjne. Substancje w nim zawarte mają podobne działania do antybiotyków. Rewelacyjnie działa na poprawę funkcjonowania układu oddechowego i łagodzi kaszel.
Istotną rolę miód odgrywa również w budowaniu odporności. Badania wykazały, że systematycznie i długie spożywanie niektórych rodzajów miodu stymuluje organizm do produkowania zwiększonej ilości komórek układu immunologicznego. Wykazano również, że miód świetnie działa z procesach zapobiegających infekcjom. Wiele mówi się na temat właściwości przeciwnowotworowych miodu. Miód ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Działa również hamująco na namnażanie się komórek nowotworowych.
Miód jest również polecany osom, które borykają się z chorobami serca i układu krwionośnego. Korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowa, obniża ciśnienie krwi i normuje rytm pracy serca. Dzięki temu ma właściwości obniżające ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Co ciekawe, również w przypadku osób z zaburzeniami lipidowymi spożywanie miodu będzie grało istotną rolę. Potwierdzono badaniami, że codziennie spożywanie niewielkiej ilości miodu obniża stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów, a zwiększa stężenie dobrego. U osób zdrowych miód również przyczynia się do utrzymania prawidłowych wyników poziomu cholesterolu.
Ze stosowaniem miodu należy jednak uważać w przypadku cukrzycy. Jak już wiadomo miód zawiera  cukry proste – fruktozę i sacharozę, a także ma wysoki indeks glikemiczny. Jeśli osoba chora na cukrzycę ma zamiar spożywać miód, musi ten fakt ustalić najpierw z lekarzem prowadzącym. Jeśli lekarz wyrazi zgodę, należy trzymać się wskazanych przez niego dawek.

Jak przechowywać miód?

Istnieje przekonanie, że miód się nie psuje. Substancje w nim zawarte oraz właściwości przeciwbakteryjne powodują, że miód pozostaje niezepsuty przez lata. Jednak dla jego walorów smakowych i zdrowotnych ważne jest jego przechowywanie. Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym słoiku w miejscu, gdzie temperatura jest dość niska i nie dociera zbyt duże światło słoneczne. Idealna temperatura to 8-10 stopni Celsjusza.
Pamiętajmy, że z biegiem czasu każdy miód naturalny się skrystalizuje. Czas, w którym następuje ten proces następuje zależy od rodzaju miodu.  Proces krystalizacji nie ma wpływu ani na smak ani na właściwości prozdrowotne miodu. Aby miód ponownie stał się płynny, słoik w którym się znajduje należy włożyć do wody o temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza.

ZOBACZ TAKŻE

Dieta karniwora – czy warto stosować?

Dieta karniwora – czy warto stosować?

30 listopada 2022
Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

9 sierpnia 2021
Wychodzenie z nadwagi i otyłości

Wychodzenie z nadwagi i otyłości

5 sierpnia 2021
​Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey#section10
Tags: dietaodżywianiezdrowie
Udostępnij

OstatniePosty

Dieta karniwora – czy warto stosować?
Odżywianie

Dieta karniwora – czy warto stosować?

30 listopada 2022
Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
Odżywianie

Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

23 sierpnia 2021
Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące
Odżywianie

Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

20 sierpnia 2021
Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?
Odżywianie

Polacy walczą z otyłością – w jaki sposób zacząć wracać do formy?

16 sierpnia 2021
5 pomysłów na pyszne sałatki
Odżywianie

5 pomysłów na pyszne sałatki

11 sierpnia 2021
Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru
Odżywianie

Czy demonizowanie napojów zero sugar jest słuszne? O sztucznych zastępnikach cukru

9 sierpnia 2021
Następne wpisy
Jak skutecznie planować?

Jak skutecznie planować?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta karniwora – czy warto stosować?
Odżywianie

Dieta karniwora – czy warto stosować?

przez Projekt Sukces Team
30 listopada 2022
0

Minęło kilka miesięcy od mojego eksperymentu z dietą karniwora. Nie wszystko poszło po mojej myśli. Trochę życie pokrzyżowały działania, trochę...

Czytaj więcej
Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi

28 października 2022
Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?

23 sierpnia 2021
Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

23 sierpnia 2021
Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

Mój carnivore challenge – minęły 3 miesiące

20 sierpnia 2021

KATEGORIE

  • Odżywianie
  • Pozytywne nastawienie
  • Pozytywne wiadomości
  • Ruch
  • ZdrowaPolska
  • Zdrowie

OSTATNIE WPISY

  • Dieta karniwora – czy warto stosować?
  • Nie potrzebujemy większej liczby szpitali. Potrzebujemy więcej zdrowych ludzi
  • Dlaczego po 17 latach zrezygnowałem z kawy i napojów kofeinowych?
  • Praca trenera personalnego z osobą otyłą. W jaki sposób zacząć i wytrwać

LINKI

Regulamin sklepu internetowego
  • O nas
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

© 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • Start
  • O projekcie
  • Pozytywne nastawienie
  • Odżywianie
  • Ruch
  • Kontakt

© 2021 Projekt Sukces. All Rights Reserved.